Check op phytophthora, ook bij robuuste rassen

Warm en vochtig weer
Gezien het wisselvallige weer van de afgelopen week en nu de eerste berichten over phytophthora rondgaan is het duidelijk dat het gevaar voor een besmetting in de aardappelen toeneemt. Met het aardappelconvenant werken we als sector met de hele keten toe naar 100% robuuste rassen. Het blijft echter van groot belang om te scouten op phytophthora, ook in de resistente rassen.

Geen 100% garantie bij robuuste rassen
Vind je phytophthora aantasting in een van de robuuste rassen? Meld dit dan bij je handelshuis. Bij sporulatie van phytophthora altijd, liefst binnen 24 uur, branden! Resistenties zijn een drempel voor phytophthora, maar geven geen absolute garanties. Bovendien is het aantal beschikbare resistenties beperkt. We zijn als sector gezamenlijk verantwoordelijk voor het behoud van deze resistenties. Wanneer een resistentie doorbroken wordt, kan dit zorgen voor een landelijk probleem.

Wat kun je zelf doen?
In deze leaflet staat meer informatie over hoe je phytophthora herkent en hoe je daarop kunt handelen: Factsheet resistentiemanagement. Tot slot willen wij je er op wijzen dat het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel niet is toegestaan. Skal ziet toe op de naleving hiervan.

Samenwerking en financiering
Het POP3-project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland wordt uitgevoerd in samenwerking met leden van BDEKO, Bionext, Louis Bolk Instituut en Wageningen UR. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Flevoland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s