Biologisch in Flevoland

Flevoland is met recht dé biologische provincie van Nederland. De provincie telt in totaal 127 gecertificeerde biologische landbouwbedrijven. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Skal Biocontrole over het jaar 2015. De gemeente Dronten heeft met 58 bedrijven het grootste aantal biologische bedrijven van Nederland. Zij zijn goed voor 4 procent van het totale aantal boeren in Nederland. Op de tweede plaats staat de gemeente Noordoostpolder met 50 bedrijven. Lelystad staat met 24 bedrijven op de vijfde plaats en Zeewolde op zes. Met een dekkingsgraad van 18 procent in de gemeente Lelystad, is het aandeel biologisch de op een na hoogste in ons land.

Na het droogleggen van de Zuidelijke IJsselmeerpolder in 1968 werd door de Rijksdienst IJsselmeerpolders het biologische landbouwbedrijf Exploitatie NZ27 opgericht in Zeewolde. Dit is het oudste biologische bedrijf in Flevoland en tevens lid van BDEKO. Op dit bedrijf zijn nooit kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Na drooglegging van de polders in Flevoland pionierde al snel enkele boeren met biologische landbouw. Dit aandeel bleef lange tijd erg klein, om vanaf de jaren 90 gestaag uit te breiden.

 Flevoland is ook voor de biologische sector een uniek gebied. Van oudsher is veel kennis omtrent de biologische landbouw hier gevestigd. Naast het grootste aandeel bio-bedrijven van ons land zijn ook veel biologische bedrijven in de toeleverende sector en afzet hier gevestigd. Hierdoor ontstaat een bundeling van veel kennis, waar vanuit het hele land gebruik van wordt gemaakt. BDEKO wil deze kennisuitwisseling stimuleren en uitbreiden.