Keurmerken

Europees keurmerk:
Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht.

Kenmerken:

  • Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Er is geen kunstmest gebruikt.
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.
  • Producten met het EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Europees biologische keurmerk.

Demeter-keurmerk:
Bij het Demeter keurmerk is rekening48f036_3245613626e2445baa228a07969bb08amv2 gehouden met dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. Demeter-producten zijn vooral te vinden in natuurwinkels.
Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. Biologisch-dynamische boeren voldoen aan de biologische eisen en daarbovenop aan specifiek biologisch-dynamische eisen. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de dierenwelzijnseisen hoger dan in de biologische veehouderij.

EKO-keurmerk:
48f036_26e8b4f0ea9546c3bc389157acb4aa11mv2Voor gebruikers van EKO is biologisch denken en doen veel meer dan voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Voor de producent, handelaar of boer betekent dit bijvoorbeeld ook respectvol zaken doen, transparante ketens, klimaatneutraal produceren, hernieuwbare verpakkingen of maatschappelijke betrokkenheid tonen. Of zoals IFOAM, de Europese federatie van de biologische landbouw, het samenvat: de principes van de biologische landbouw zijn ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg. De consument verwacht van een biologisch product niet anders.