Phytophthora robuuste aardappelrassen houden zich goed staande

Met de huidige phytophthoradruk zijn de verschillen in resistentie tussen verschillende aardappelrassen dit jaar duidelijk waarneembaar. Op drie demonstratievelden, verspreid over Nederland, staan 29 robuuste aardappelrassen die resistent zijn tegen phytophthora door klassieke veredeling of die heel erg vroeg zijn. Omliggende velden met vatbare rassen zijn vol getroffen door phytophthora. In de proefvelden is een enkele plant aangetast en is de phytophthora goed lokaal te bestrijden. Het demoveld robuuste rassen is dit jaar voor het eerst online te bezoeken op de digitale proefvelden van de Aardappeldemodag op woensdag 19 augustus 2020. De demovelden zijn onderdeel van het convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen, geïnitieerd door Bionext.

Proefveld Zeewolde – Flevoland
Roy Michielsen van akkerbouwbedrijf BV ERF in Zeewolde, een van de demoveldlocaties: “Je ziet in het demoveld dat de resistenties hun werk goed doen. Interessant is het om te zien dat met name de rassen met meerdere resistentiegenen zich heel goed weten te weren. Bij de vroege rassen of de rassen met een enkel resistentie gen, zie je af en toe toch een geïnfecteerde plant.” Dit is mogelijk doordat phytophthora zich continu aanpast en op een bepaalde plek de schimmel de resistentie weet te omzeilen. “Dit is geen groot probleem, mits de teler er op tijd bij is. Meteen de geïnfecteerde plant er uit halen en het liefst ook de planten er omheen. Zo voorkom je dat de phytophthora die de resistentie wist te omzeilen zich vestigt en het specifieke resistente gen aan kracht inlevert”, legt Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut uit.

Proefveld Kollumerwaard – Groningen
Eenzelfde patroon als in Zeewolde zag bedrijfsleider Philip Kramer op het demoveld bij proefbedrijf SPNA in Kollumerwaard: “Ik ben zelf heel benieuwd naar de knolphytophthora in de robuuste rassen. In een vatbaar ras dat we hier ook telen op het bedrijf heb ik een aantasting in de knol gezien. Dat dit niet op gaat treden bij de robuuste rassen, vind ik misschien nog wel belangrijker dan de aantasting van het loof.”

Proefveld Oudemolen – Noord-Brabant
Op het demoveld Zuidwest is de phytophthora er nooit echt in gekomen, ziet biologisch teler en demoveldbeheerder Annewillem Maris. “Maar je ziet wel enkele verschillen. In de vroege rassen zie je wat aantasting, in de resistente rassen niet. Maar ook onder de vroege rassen zat al een heel mooi stel aardappelen. Dat viel me sowieso op dit jaar, na 100 dagen zat er onder de meeste rassen al een verkoopbaar product. De robuuste rassen doen het ontzettend goed en zijn mijns inziens een heel goed alternatief voor de vatbare rassen.”

Convenant 100% robuuste aardappels
Dit is het derde jaar dat vanuit het convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassenen POP3 project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland de beschikbare rassen in drie demovelden in de praktijk worden gedemonstreerd. Om het aantal resistente aardappelrassen op het veld en in het winkelschap te vergroten heeft Bionext in 2017 het initiatief genomen om met 28 partijen uit de gehele biologische aardappelketen gezamenlijk een convenant te tekenen. Doelstelling van het convenant is 100% robuuste rassen in de biologische teelt en het biologische schap in 2020.

Samenwerking en financiering
Het POP3-project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland wordt uitgevoerd in samenwerking met leden van BDEKO, Bionext, Louis Bolk Instituut en Wageningen UR. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Flevoland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s