Subsidiegelden vanuit POP-3 zorgen voor bredere aanpak ‘Robuuste aardappelteelt’

BDEKO, de vereniging van BD- (Biologisch Dynamisch) en EKOlogische boeren in de provincie Flevoland is gestart met het POP3- project ‘Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland’. Doel van het project is het vergroten van het aantal hectares waarop phytophthora-resistente rassen worden geteeld, zowel gangbaar als biologisch. Het POP-3 project sluit aan op het in 2017 getekende convenant ‘Robuuste aardappelteelt’ en maakt een bredere aanpak hierin mogelijk.

BDEKO heeft in 2017 het convenant robuuste aardappelteelt getekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de meest verwoestende aardappelziekte: Phytophthora. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor de schimmelziekte ontbreken. Om een nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen is een groei van het aandeel resistente rassen noodzakelijk. Om dit proces te versnellen, hebben de convenantpartners afgesproken deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap.

Extra impuls duurzame aardappelteelt
Door de subsidietoekenning is verbreding van het project nu mogelijk. Henk Klompe, voorzitter BDEKO: “We zijn heel blij dat we met deze subsidie een extra impuls kunnen geven aan de duurzame aardappelteelt in de provincie en onze ervaringen kunnen delen met biologische en gangbare telers. Aardappels telen zonder óf met zo min mogelijk middelen is een stuk eenvoudiger met robuuste rassen.”

Demonstratieveld
Belangrijk onderdeel van het project is een jaarlijks demonstratieveld waar alle robuuste rassen worden verbouwd om aan telers te laten zien hoe ze zich in de praktijk houden. Klompe: “Met het demonstratieveld hopen we de onbekendheid van de rassen weg te nemen, waardoor meer telers kiezen voor een robuust ras. Gangbare en biologische telers zijn welkom om te komen kijken. Ook gaan we dan dieper in op het belang van resistentiemanagent.”
De op het demonstratieveld verbouwde aardappels worden vervolgens getest met kook- en bakproeven. Daarnaast worden telers geïnformeerd over het belang van resistentiemanagement met onder andere voorlichtingsmateriaal en diverse bijeenkomsten.

Samenwerking en financiering
Het POP3-project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland wordt uitgevoerd in samenwerking met leden van BDEKO, Bionext, Louis Bolk Instituut en Wageningen UR. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Flevoland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s