Robuuste aardappel

Van januari 2019 tot en met januari 2021 voert BDEKO het project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland door de verantwoorde introductie van robuuste aardappelrassen uit. Dit project draagt bij aan een verdere verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland door het vergroten van het areaal waarop phytophthora-resistente rassen worden geteeld. Om boeren kennis te laten maken met deze vaak nieuwe rassen wordt een demonstratieveld aangelegd, voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en worden diverse bijeenkomsten georganiseerd.

Resistentiemanagement
Met een resistent ras kun je als teler niet achterover leunen. Het aantal beschikbare resistentiegenen is beperkt. Phytophthora is een slimme ziekteverwekker die onder hoge ziektedruk snel kan veranderen en de resistentie kan doorbreken. Resistentiemanagement verkleint dit risico en is daarom noodzakelijk. Onder resistentiemanagement verstaan we alle maatregelen die je als aardappelveredelaar of teler kunt nemen om de bestaande resistenties te behouden.

Geert Kessel (WUR) legt in deze video uit wat resistente genen zijn, hoe phytophthora zich blijft ontwikkelen en waarom we zo voorzichtig moeten zijn met de resistente rassen.

Leen Janmaat en Peter Keijzer van het Louis Bolk instituut leggen in dit filmpje uit wat je moet doen in het veld. Biologisch akkerbouwer Henk Klompe (BDEKO) komt als ervaringsdeskundige aan het woord.

In deze leaflet staat meer informatie over hoe je phytophthora herkent en hoe je daarop kunt handelen: Factsheet resistentiemanagement

Kijk voor meer informatie op het phytophthora dossier dossier op Biokennis.

Robuuste rassen
Er is veel informatie beschikbaar van de rassen op het Flevolandse proefveld in 2020. Foto’s van het proefveld (en van de andere 2 proefvelden in Nederland) kunt u vinden via deze link. Om een nog betere indruk te krijgen van de verschillende eigenschappen van de resistente rassen hebben we van elk ras een kort filmpje gemaakt. Ook hebben we een korte impressie van de kook- en bakproeven. Als u het allemaal in één brochure bij elkaar wilt zien: klik dan hier.

Information on the Potato Convenant is also available in English. You can find the English infosheet here.

Samenwerking en financiering
Het POP3-project Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland wordt uitgevoerd in samenwerking met leden van BDEKO, Bionext, Louis Bolk Instituut en Wageningen UR. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Flevoland.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is logo-eu-elfpo.jpg