Vervolg op Convenant Robuuste aardappelrassen

Het aanbod robuuste rassen is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2016 waren er zo’n 6 robuuste rassen commercieel beschikbaar op de markt, nu staan er 23 rassen op de robuuste rassenlijst en dit jaar lagen er 29 rassen in de demovelden. De toename in rassen zorgt voor een steeds groter wordend teeltareaal en geeft supermarkten de kans de consument kennis te laten maken met robuuste aardappelen. In 2020 waren ruim 80% van de biologisch geteelde tafelaardappelen van robuuste rassen en is 90% van de biologische Nederlandse tafelaardappelen in de retail van een robuust ras. Een erg mooi resultaat van het convenant!

Verschillende partijen willen graag verder met het verduurzamen van de aardappelrassen, het doel (100% robuuste aardappels) is immers net niet helemaal bereikt. Voor een nieuw convenant zijn verschillende doelen opgezet. Zo willen de partners graag verder streven naar 100% robuuste rassen in de teelt en in het schap. Daarvoor is het nodig om de import en export actiever te betrekken. Hetzelfde geldt voor. de biologische friet- en chipsmarkt. Een mooie uitdaging voor de komende jaren. BDEKO gaat in 2021 ook weer een demoveld aanleggen om de robuuste rassen te testen. Het veld werkt goed om telers te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn in rassenkeuze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s