Aardappelconvenant behaalt goede resultaten: “Op naar 100% robuuste rassen”

Drie jaar geleden tekende de biologische aardappelketen het convenant versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen om de aardappelziekte Phytophthora de baas te blijven. Dinsdag 10 november kwamen de partners van het convenant bij elkaar om de resultaten van drie jaar convenant te bespreken. Van 2017 tot 2020 hebben partijen uit de hele aardappelketen zich met succes ingezet om phytophthora-resistente aardappelrassen bekendheid te geven en het aanbod te vergroten. Tijdens de bijeenkomst, waar zowel de convenantpartners als andere geïnteresseerden aanwezig waren, werd niet alleen gekeken naar de behaalde resultaten, maar ook naar de vervolgstappen van het convenant.

Dankzij de inzet konden indrukwekkende resultaten worden gedeeld. Het aanbod robuuste rassen is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2016 waren er zo’n 6 robuuste rassen commercieel beschikbaar op de markt, nu staan er 23 rassen op de robuuste rassenlijst en dit jaar lagen er 29 rassen in de demovelden. De toename in rassen zorgt voor een steeds groter wordend teeltareaal en geeft supermarkten de kans de consument kennis te laten maken met robuuste aardappelen. In 2020 waren ruim 80% van de biologisch geteelde tafelaardappelen van robuuste rassen en is 90% van de biologische Nederlandse tafelaardappelen in de retail van een robuust ras.

Het convenant laat zien dat door met de gehele keten samen te werken er grote stappen gezet kunnen worden in een korte tijd. Zowel kwekers, telers als supermarkten zijn enthousiast.

De huidige convenantpartners willen graag verder met het convenant. Daarvoor zijn verschillende doelen opgezet. Zo willen de partners graag verder streven naar 100% robuuste rassen in de teelt en in het schap. Daarvoor is het nodig om de import en export actiever te betrekken. Hetzelfde geldt voor. de biologische friet- en chipsmarkt. Een mooie uitdaging voor de komende jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s